Kwaliteit

Zalmhuis Steur hecht veel belang aan kwaliteit, duurzaamheid en het daaraan verbonden keurmerk

Bij Zalmhuis Steur hechten we veel belang aan kwaliteit. Bij kwaliteit denken we natuurlijk aan hygiëne en voedselveiligheid. Maar kwaliteit omvat meer, bijvoorbeeld duurzaamheid en de kwaliteit van het daaraan verbonden keurmerk. Laten we vooral het belangrijkste niet vergeten; de kwaliteit van de vis!
 

Houdbaarheid en bewaaradvies
De ZAV is ongeopend 9 dagen houdbaar bij een temperatuur onder 7 C.
De vacuüm verpakte vis is ongeopend 9 dagen houdbaar bij een temperatuur onder 7 C.
Bevroren is de gerookte vis c. a. 6 maanden houdbaar.
Eenmaal geopend is onze vis 24 uur houdbaar mits bewaard in de koelkast.

ISO 22000
Zalmhuis Steur werkt samen met KTBA aan de voedselveiligheid.
De ISO 22000 is een managementsysteem voor voedselveiligheid. Het omvat de wel bekende HACCP principes, de basiseisen voor BRC en de basiseisen voor IFS. Zalmhuis Steur is ISO 22000 gecertificeerd door DNV en wordt periodiek beoordeeld door de Nederlandse VWA 

Keurmerken
Er zijn veel verschillende keurmerken op de markt. Voor consumenten kan dit erg verwarrend zijn.
Op deze pagina willen we u een kort overzicht geven van de criteria waaraan een keurmerk moet voldoen.

  • Allereerst dient een keurmerk te voldoen aan de criteria van de United Nations Food and Agriculture Organisation (FAO, wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties). Voor vis staan deze criteria beschreven in de Code of Conduct for Responsible Fishery Management and Guidelines for Ecolabeling of Fish and Fishery Products.
  • Wetenschappelijke kennis vormt altijd de basis voor het toekennen van een keurmerk.
  • Traceerbaarheid, de hele ketengeschiedenis moet traceerbaar zijn.
  • Producten met certificering moeten gescheiden zijn van niet gecertificeerde producten tijdens het verwerken.
  • Controle, alle stappen moeten onafhankelijk van elkaar te controleren zijn.


MSC
De Wilde zalm die wij U aanbieden is door de M.S.C.-organisatie gecertificeerd als een vis gevangen uit duurzame visserij.
Het Marine Stewardship Council:

  • Een internationaal keurmerk
  • Onafhankelijk
  • Bestaat sinds 2000

Deze organisatie, die is opgericht door Unilever en het Wereld Natuurfonds heeft als doel het bewaken van de gecertificeerde visstanden en visserijen in de wereld. Een groot aantal vissoorten en visserijen zijn inmiddels gecertificeerd en worden dus beschermd tegen overbevissing.
Zalmhuis Steur wordt jaarlijks geauditeerd door het M.S.C. en is daardoor bevoegd om wilde zalm met het blauwe M.S.C.-keurmerk op de markt te brengen.

Alaskan Seafood Marketing Institute (ASMI)
Het ASMI is een instituut dat zich ontfermt over vis, schaal en schelpdieren uit de Pacifische oceaan. Zij draagt zorg voor duurzame vangst (seizoensgebonden)en daarmee behoud van de visbestanden.
Hiernaast promoot het ASMI wilde vis, schaal en schelpdieren uit de Pacifische oceaan.
Het management systeem is opgezet en gecertificeerd door Global Trust Certification Ltd en voldoet aan de criteria zoals opgesteld door United Nations Food and Agriculture Organisation (FAO) in hun Code of Conduct for Responsible Fishery Management and Guidelines for Ecolabeling of Fish and Fishery Products. Global Trust Certification Ltd is een onafhankelijke 3de partij.

Stichting Vis&Seizoen
Stichting Vis&Seizoen is een initiatief van Versvishandel Jan van As met als doelstelling bij te dragen aan behoud en herstel van de visbestanden en het maritiem ecosysteem. Stichting Vis&Seizoen stimuleert de horeca tot inkoop van vis afhankelijk van het seizoen en afkomstig van duurzame visserij, zonder afbreuk te doen aan smaak, kwaliteit en marge.

Om van duurzaam verantwoorde vis te kunnen spreken wordt, naast de seizoenen, ook gelet op populatie, vangsttechniek en beheer. Hierin conformeert Stichting Vis&Seizoen zich aan de criteria van de VISwijzer (groene kolom) en MSC.

     Geen vangst in paaiseizoen

     Uitsluitend visserij goedgekeurd door Stichting De Noordzee

 

     Bij voorkeur afkomstig van MSC gecertificeerde visserij
 

Het actuele 100% Vis&Seizoen assortiment vindt u op www.visenseizoen.nl.


Blue Quality
Dit is het keurmerk voor duurzaam gevangen Albacore tonijn uit Tahiti. De duurzaam gevangen tonijn uit Tahiti wordt met lijnen gevangen (troll). Dit is een vangstmethode waarbij er minder bijvangst is in tegenstelling tot het traditionele netvissen. Bij het netvissen worden er veel jonge tonijnen die zich nog moeten voortplanten en andere vissen en schildpadden gevangen en weggegooid. De Albacore tonijn is ook verkrijgbaar met het MSC label maar dit is meestal diepgevroren vis. De Albacore tonijn die Zalmhuis Steur gebruikt is verse tonijn met het Blue Quality label.

Vangstmethodes
Bij de Pacifische zalm maakt men onderscheid naar vangstmethode. Troll betekent dat de zalm is gevangen met een haak en individueel is behandeld. Dat komt versheid en kwaliteit ten goede. Vissen met netten gebeurd onder de kust. De kwaliteit is iets minder, maar zelfs kenners kunnen het smaakverschil nauwelijks vaststellen. Voor uitleg over andere vangsttechnieken kunt u terecht op de website van Stichting Vis&Seizoen.